Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Revolving – Strukturell Myofasciell behandling

Revolving® är en strukturell myofasciell behandlingsteknik som naprapaten Richard Thörn har utvecklat. Denna metod frigör spänningar i muskler och fascior (bindvävshinnor) för att återställa korrekta rörelsemönster och balans i kroppen. Genom detta motverkar behandlingen slitage på leder, muskler och ligament, minskar smärta och förbättrar ditt välbefinnande.

Hur går behandlingen till?

Terapeuten inleder en Revolving®-behandling med att ta din anamnes. Det innebär att hen intervjuar dig om nuvarande och tidigare skador, besvär och andra faktorer som kan påverka ditt mående. Därefter undersöker terapeuten din kropp genom kroppsläsning, där hen visuellt analyserar din hållning, muskulatur, spänningar och eventuell snedbelastning. Hen kan också utföra specifika tester för att bedöma rörlighet och styrka i muskler och leder.

Under behandlingen arbetar terapeuten långsamt och inkännande med långa, djupa drag, från ytan ner till djupare lager av muskler och bindväv. Fokus ligger på att släppa muskelspänningar och förlänga förkortad bindväv. En unik aspekt av Revolving® är att terapeuten ofta arbetar på kroppens framsida, där spänningar och förkortningar är vanliga på grund av vår stillasittande livsstil.

Hur lång tid tar det innan du märker effekt?

Efter behandlingen känner du ofta en lätthet i kroppen, med en mer upprätt hållning och lättare andning. Många upplever trötthet på eftermiddagen eller kvällen, vilket är normalt när kroppen släpper spänningar. Vissa kan uppleva en behandlingsreaktion, såsom ömhet eller träningsvärk i det behandlade området, samma dag eller dagen efter. Dessa reaktioner är normala och visar att behandlingen har påverkat kroppen på ett nytt sätt.

Hur många behandlingar du behöver beror på dina specifika behov och tillstånd. Generellt kräver ett varaktigt resultat flera behandlingar, eftersom kroppen behöver tid för att anpassa sig till terapin. Har du haft smärta under en längre tid kan du behöva fler och regelbundna behandlingar. Ofta lindras de mest akuta besvären inom ett par veckor (eller efter en till två behandlingar), men för att korrigera dysfunktioner, obalanser och ogynnsamma rörelsemönster krävs ofta behandlingar över en längre period.

Du och din terapeut bör ha en öppen dialog för att skapa en behandlingsplan som passar just dina behov och förutsättningar.

Vad gör terapeuten?

Terapeuten samlar först in information om din hälsa och genomför en noggrann undersökning för att identifiera spänningar och restriktioner. Under behandlingen använder terapeuten långsamma, djupa rörelser för att påverka muskler och bindväv, vilket förbättrar rörlighet och minskar smärta. Kommunikation är nyckeln – du och terapeuten samarbetar för att anpassa behandlingen efter dina behov och hantera eventuellt obehag på bästa sätt.

Observera att olika kroppsterapeuter arbetar på olika sätt. Din behandling kan därför skilja sig från tidigare upplevelser eller från beskrivningen här. Berätta för din terapeut vad som känns bra eller mindre bra, så kan hen anpassa behandlingen efter dina behov.